Snelheid Met Aanhanger | Wat Moet je Weten? Tips & Informatie

Snelheid met aanhanger

Als je met een aanhanger achter je auto wil rijden, dan zijn er bepaalde regels waar je alles over moet weten voordat je de weg op gaat. Deze regels kunnen per land verschillen. Daarom moet je hier op zijn voorbereid en als je dit artikel door gaat nemen dan weet je alles over de auto met aanhanger snelheid en hoe hard je dan mag rijden in België, Frankrijk en Duitsland.

Maximum snelheid met aanhanger weten

Er geldt een maximumsnelheid voor het rijden met een aanhanger in Nederland, maar deze snelheid hangt af van het gewicht waar je mee gaat rijden. Als je rijbewijs B hebt dan mag je inclusief aanhanger tot 3500 kilo rijden. Het ligt er tevens nog aan waar je gaat rijden. Is dit binnen de bebouwde kom? Dan mag je met een auto met aanhanger maximaal 50 km/u rijden. Er geldt dan buiten de bebouwde kom de regel van 80 km/u. Je mag op de autowegen en autosnelwegen maximaal 90 km/u rijden. Heb je je rijbewijs C of C1 en mag je zwaarder rijden, dan is de toegestane snelheid voor binnen en buiten de bebouwde kom gelijk aan het rijden met aanhanger onder de 3500 kilo. Maar let op want op de autowegen en autosnelwegen mag je niet zo hard, dan mag je maar 80 km/u.

Er geldt voor het rijden met aanhanger geen minimumsnelheid. Maar je mag niet de snelweg op als je niet harder kunt rijden dan 60 km/u. Je mag de autoweg niet op als je niet harder kunt dan 50 km/u.

Snelheid van auto met aanhanger in rest van Europa toegelicht

De maximumsnelheid kan binnen Europa voor ieder land anders zijn. Je mag bijvoorbeeld in Belgisch Vlaanderen binnen de bebouwde kom maximaal 50 km/u en dan mag je buiten de bebouwde kom 70 km/u rijden. Dan heb je nog Wallonië en daar mag je 90 km/u rijden buiten de bebouwde kom. Je moet verder nog weten dat je op de autosnelwegen in België maximaal 120 km/u mag rijden met een totaalgewicht van 3500 kilo en dat is dan inclusief aanhanger.

De maximumsnelheid in Duitsland verschilt per bepaald type aanhanger en dan samen met de officiële goedkeuring (TÜV Nord - Tempo-100-ontheffing). Je kunt bij de ANWB kijken wat de regels zijn voor het rijden met aanhanger in een land binnen Europa. Je hoeft dit niet te kennen voor je examen.