Gelijkwaardig Kruispunt | Wat Moet je Weten? Tips & Informatie

Gelijkwaardig kruispunt

Weet je het antwoord op de vraag wat is een gelijkwaardig kruispunt? Dit moet je weten als je je scooter theorie examen gaat doen. Bij ons kun je oefenvragen maken en die bestaan uit afbeeldingen en die schetsen een bepaalde situatie en dan moet jij de vraag beantwoorden wie dat er in die situatie voorrang heeft. Het is een lastig onderdeel van het examen want veel mensen maken hier fouten. Vaak is een gelijkwaardig kruispunt een druk punt in het verkeer en dan moet je goed weten wie wanneer voorrang heeft. Daarom leggen we je er meer over uit, zodat je weet hoe je moet handelen.

Kun je een gelijkwaardig kruispunt herkennen

Hoe herken jij een gelijkwaardig kruispunt? Dit is niet heel lastig, als je namelijk met je auto bij een kruispunt staat en daar is geen verkeerslicht, verkeersbord of te vinden (zoals haaientanden), dan heb je te maken met een gelijkwaardig kruispunt.

Voorrang bij gelijkwaardige kruispunten oefenen

De voorrangsregel die geldt bij een gelijkwaardig kruispunt is dat bestuurders die van rechts komen altijd voorrang krijgen van jou. Daarbij geldt ook rechtdoor op dezelfde weg gaat voor. Wil jij dus afslaan, maar er komt iemand van rechtdoor langs, dan heeft deze bestuurder voorrang. Een korte bocht gaat altijd voor de lange bocht, dus de bestuurders die naar links afslaan die moeten hierbij de tegemoetkomende bestuurders op hetzelfde kruispunt die naar rechts afslaan, voor laten gaan.

Zijn er één of twee auto’s op een kruispunt te vinden? Dan is het vaak wat eenvoudiger om een situatie in te schatten. Maar een gelijkwaardig kruispunt 3 auto’s of met 4 auto’s is dat toch wat ingewikkelder. Je ziet in de praktijk op gelijkwaardige kruispunten maar weinig verkeersborden.

Onthoud dat er uitzonderingen gelden op gelijkwaardige kruispunten:

Verschil gelijkwaardig kruispunt en ongelijkwaardig kruispunt toegelicht

Nog een laatste vraag en dat is wat is het verschil tussen een gelijkwaardig kruispunt en een ongelijkwaardig kruispunt? Bij een gelijkwaardig kruispunt gaat het over een kruispunt waar de voorrang niet wordt geregeld door verkeerslichten, voorrangsborden en voorrangstekens in te zetten. Dan is er nog een ongelijkwaardig kruispunt en dat is een kruispunt waar je altijd één of meerdere tekens ziet en de voorrang wordt dus via deze tekens geregeld.