Rijbewijs B Halen? Wij helpen je er bij!

Rijbewijs B

Als je je B rijbewijs haalt, dan krijg je vanzelf een pasje en daarop staat dat jij in een auto kan rijden tot maximaal 3500 kg. Vanaf je zestiende jaar kun jij al theorie-examen cursus doen, en vanaf 16,5 jaar mag je al rijlessen nemen in de praktijk. Vanaf je 17e jaar mag je praktijkexamen afleggen. Je krijgt veel kennis, inzicht en vaardigheden tijdens de theorie- en praktijklessen. De praktijk begint met een rijinstructeur, die je alle vaardigheden eigen gaat maken tijdens het autorijden. Iedereen leert alles in zijn of haar eigen tempo, en als je alles beheerst dan mag je op voor het landelijk rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

Wat mag je rijden met rijbewijs B op zak?

Als je beschikt over je rijbewijs B, dan mag jij een personenauto rijden, maar ook de scooter theorie. Bij een personenauto kun je ook denken aan een bestelauto en aan een busje tot maximaal 3500 kg, met maximaal acht zitplaatsen (exclusief bestuurder). Met rijbewijs B heb je ook de optie om met een aanhanger of oplegger te rijden. Het gaat dan over maximaal 750 kg, maar let op want samen met de auto mag het niet meer zijn dan 3500 kg.

Hoeveel personen mag je vervoeren met rijbewijs B certificaat?

Als je chauffeur rijbewijs B bent dan mag jij maximaal 8 personen vervoeren (exclusief jezelf). Er mogen in totaal dus maximaal negen mensen in de auto die jij dan mag besturen.

Theorie rijbewijs B halen

Je theorie-examen voor rijbewijs B is heel belangrijk en wordt altijd afgenomen door het CBR. Er zijn verschillende locaties verspreid over heel Nederland. Het is dan aan jou bij welke CBR vestiging je examen wil doen, op de website van het CBR kun je dat zelf aangeven. Elke grote stad heeft er eentje, bijvoorbeeld CBR Den haag, je kunt dit aangeven via mijn CBR Maar voordat je dat gaat doen, moet je de theorie eerst goed leren en dan pas kun je examen doen. Als je niet slaagt, moet je namelijk weer opnieuw een examen aanvragen en daar ook voor betalen. Als je goed hebt geleerd, is de kans dat je slaagt ook groter.

Heb jij rijbewijs B behaald dan mag je ook beginnen aan een B+ rijbewijs, ook wel bekend als code 96. Nog beter bekend als de tussenstap van rijbewijs B naar rijbewijs BE. Heb je dit gehaald? Dan mag jij een auto met aanhanger besturen en dan tot maximaal 4250 kg (het totaal gewicht). Rijbewijs B met aanhanger rijden mag dus, als je je maar aan de regels houdt.

Als je rijbewijs B+ wilt behalen dan moet je na rijbewijs B eerst een aanvullend examen doen. Dit is gelijk aan het examen van rijbewijs, de BE categorie. Als je dan slaagt mag jij zelf kiezen of je BE wil of B met code 96. Als je geen keuze kunt maken dan krijg je vanzelf BE.

Soms denken mensen dat A1 rijbewijs halen met B rijbewijs mogelijk is, maar dat kan in Nederland niet. Goed om te weten is dat je met je A1 rijbewijs op een lichte motor mag rijden, een motor met 125 cc, met een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Als je dat wel nodig hebt, dan moet je eerst weer theorie-examen doen en ook de praktijk leren.