Wat Is Dimlicht? Alle Regels Omtrent Auto Lampen! Tips & Info

Wat is dimlicht?

Een goede vraag die je moet kunnen beantwoorden als je met de auto je weg op gaat, is wat is dimlicht. Het gaat bij je dimlicht over het licht van je auto dat ervoor gaat zorgen dat je je tegenliggers niet gaat verblinden tijdens het rijden. Als je in de nacht gaat rijden en je houdt groot licht aan als je een tegenligger hebt, dan kun je hiermee de bestuurder verblinden. Dit kan erg gevaarlijk zijn! Je moet daarom je dimlicht gebruiken, je ziet dan zelf genoeg en dan kun je je tegenliggers ook niet verblinden. Dit komt ook uitgebreid aan bod in de module gevaarherkenning.

Meer over dimlicht uitgelegd

Iedere auto moet de juiste verlichting voeren. Welke verlichting je voert, wordt ook aangegeven op het dashboard. Wanneer dat er wat gaande is met je verlichting, dan moet je dat snel oplossen. Als je bijvoorbeeld geen verlichting hebt, dan zie je niets en dan kunnen anderen jou ook niet zien. Dit kan erg gevaarlijk zijn in het donker, maar ook als het mistig is of regent bijvoorbeeld. Als je overdag slecht zicht hebt tijdens het rijden, dan mag je je dimlicht gebruiken. In de avond en in de nacht als het donker is dan moet jij je dimlicht voeren. Heb je je mistlichten aan dan hoef je geen dimlicht te voeren.

Het verschil dimlicht en stadslicht toegelicht

Een goede vraag is wat is het verschil tussen dimlicht en stadslicht? Het gaat bij stadslicht over het licht dat je moet gebruiken om een auto zichtbaar te maken als deze geparkeerd staat. Hierbij branden dan de kentekenplaatverlichting, maar ook de achterlichten en twee kleine lampjes aan de voorzijde van de auto. Maar let op want de verlichting aan de voorkant zal niet het wegdek verlichten. Is er sprake van slecht zicht overdag en parkeer je buiten de bebouwde kom of parkeer je op de rijbaan, dan is het stadslicht verplicht.

Andere lichten in het verkeer uitgelegd

Er zijn nog meer lichten in het verkeer waarvan je op de hoogte moet zijn en tijdens je scooter theorie examen mee te maken kunt krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan richtingaanwijzers en dagrijlichten. Deze laatste lichten gaan vanzelf aan en uit als je je dimlichten of voormistlichten aan hebt gezet. Bij de richtingaanwijzers gaat het over de knipperlichten die je gebruikt om anderen te laten weten welke kant je op gaat rijden.