Alles over het Rijbewijs A | Info & Tips

Rijbewijs A

Je hebt verschillende soorten rijbewijzen, zoals voor een auto, motor, scooter, tractor, bus, vrachtwagen, brommobiel en een aanvullend rijbewijs om met een aanhanger te rijden bijvoorbeeld. Ieder rijbewijs heeft een eigen pasje met een letter of letter-cijfer combinatie. We besteden in dit artikel aandacht aan hoe jij A rijbewijs halen kunt. Dit is niet het scooter theorie examen, maar de verschillende motor rijbewijzen.

Wat is rijbewijs A precies?

Rijbewijs A krijg je na het behalen van de motor theorie en praktijk examen. Je kunt hierbij denken aan een tweewieler en een driewieler. Dit rijbewijs is verdeeld in drie verschillende klassen, namelijk: rijbewijs A1, rijbewijs A2 en rijbewijs A. Maar welk rijbewijs jij precies nodig hebt hangt af van het vermogen van de motor die je wil rijden. Kies je een lichte motor dan kies je rijbewijs A1. Hiermee bedoelen we dat jij 125cc mag rijden. Het vermogen van de motor mag dan maximaal 11 kilowatt zijn.

Dan heb je nog rijbewijs A2 en dan mag je op een middelzware motor te rijden en dan geldt er een maximaal vermogen van 35 kilowatt. Kies je voor rijbewijs A? Dan mag jij met onbeperkt vermogen rijden, ook wel bekend als zware motor. Wat de rijbewijs A kosten zijn hangt af van hoeveel lessen je nodig hebt en of je in één keer slaagt of niet.

Hoe ga je snel van een A2 naar een A rijbewijs?

Het is mogelijk om vanaf 18 jaar te beginnen met het A1 rijbewijs. Als je dat rijbewijs twee jaar hebt dan mag je ook A2 behalen. Je hebt geen nieuwe lessen nodig, maar je moet wel een praktijkexamen verkeersdeelneming doen. Hierbij moet je denken aan wegrijden uit (parkeer)vak, de parkeeropdracht (lopend achteruit parkeren), de omkeeropdracht (halve draai) en stapvoets rijden. Een examinator vraagt tijdens een examen om twee van deze vier bijzondere manoeuvres uit te voeren, uiteraard zelfstandig.

Heb jij twee jaar rijbewijs A2, dan mag je door naar rijbewijs A voor de zware motor met onbeperkt vermogen. Hierdoor ga je dus van een A2 naar A rijbewijs. Je moet hiervoor ook weer een praktijkexamen verkeersdeelneming afleggen en je legt het onderdeel zelfstandig route rijden af.

Een A-rijbewijs halen doe je op deze manier

Je moet voldoen aan een aantal voorwaarden om je A rijbewijs te halen. Allereerst moet je aantonen dat je genoeg kennis en vaardigheden hebt om veilig met de motor in het verkeer deel te nemen. Vanaf 17 jaar begint de toegankelijk voor het A rijbewijs en dan mag je dus deelnemen aan het theorie examen. Dit noemen we ook wel de A rijbewijs leeftijd. Je mag dan vanaf je 18e beginnen met rijlessen voor het A1 rijbewijs voor een motor met het minste vermogen. Goed om te weten is dat het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen en dat zijn verkeersdeelneming (AV-D) en voertuigbeheersing (AV-B).

Aan de hand van je leeftijd en de zwaarte van de motor zijn er diverse categorieën die aan bod komen bij rijbewijs A. Ben je jonger dan 24 jaar? Dan gelden er nog een aantal restricties op welke motor jij dan mag rijden. Hierbij geldt dat je dan alleen motoren mag rijden van de categorie A1 en A2 rijden. Hierdoor krijg je ook op je pasje de rijbewijs A code 80. De code verdwijnt vanzelf na je 24e.