Remweg berekenen | Informatie over remweg berekenen

Remweg berekenen

Als je voor je theorie examen cursus gaat, dan moet je ook rekenvaardigheden inzetten. Je zou hierbij kunnen denken aan het berekenen van de remafstand. Niet iedereen vindt dit een leuk onderdeel, maar je moet het wel beheersen wil je slagen voor het examen. Je moet goed de reactiesnelheid kunnen berekenen, zo kun je fatale ongelukken voorkomen.

Om de vraag hoe bereken je de remweg te kunnen beantwoorden, moet je eerst weten wat de remweg is. Dit is de afstand die je met de auto aflegt vanaf het moment dat je start met remmen tot je helemaal stilstaat. Je hebt in totaal één seconde nodig om alle informatie om je heen te verwerken en vervolgens over te gaan tot het remmen. Dit noemen we ook wel de reactieseconde. Hoe harder je rijdt, hoe langer de remweg dus daar moet je ook rekening mee houden.

Zo bereken je de remafstand op het examen

De termen remtijd, remvertraging en remweg draaien allemaal over de tijd die het duurt voor een auto om stil te gaan staan. Dit behandelen we nu en lichten alles uitgebreid toe, zodat jij begrijpt wat er wordt bedoeld!

Remvertraging

Het gaat bij de remvertraging over hoe snel er af wordt geremd. Hiervoor geldt de formule: a rem = F rem ÷m.

Remtijd

Je hebt een bepaalde tijd nodig om helemaal tot stilstand te komen en dat noemen we de remtijd. De formule is: t rem =vbegin ÷ a rem.

Remweg

De remweg berekenen, hoe gaat dat in zijn werk? Dit kan met de formule remweg: s = v gem t rem.

Stopafstand

Bij de stopafstand gaat het over de remweg en de afstand die je aflegt tijdens de reactietijd. De stopafstand start op het moment dat de bestuurder een gevaarlijke situatie ziet en wil remmen.

stopafstand = reactietijd * vbegin + s

Factoren die van invloed zijn op remweg vind je hier

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de remweg en dat zijn de massa van je auto, de staat van je remmen, je bandenprofiel, hoe hard je rijdt, maar ook de staat van de weg waar je op rijdt en het weer. Dit heeft ook te maken met het gevaarherkenning.

Oefen met de remweg berekenen formule kan hier

Stel je rijdt met 40 m/s over de weg en dan rem je ineens af naar 15 m/s. Hierbij is de remvertraging 8m/s2. Bereken dan de remweg. Je gebruikt eerst de formule s = vgem trem. Dan gebruik je voor de gemiddelde snelheid * *vgem* = vbegin + veind÷ *2. Vervolgens gebruik je voor de remtijd de formule* trem = vbegin / arem. Je berekent dan eerst de gemiddelde snelheid: beginsnelheid van 40 m/s en de eindsnelheid van 15 m/s: vgem = 40 + 15 ÷ 2 = 27,5 m/s. Dan bereken je de remtijd: de beginsnelheid 40 m/s en de remvertraging 8 m/s2: trem =40 ÷ 8 = 5 s. Gebruik dan de formule: s = 27,5 * 5 = 137,5 en dat is dan je remweg.