Haaientanden | Alle Regels Omtrent Haaientanden! Tips & Info

Haaientanden verkeer

Tijdens je theorie-examen kun je vragen krijgen over haaientanden die je op de weg tegen kunt komen. Je moet de betekenis kennen van haaientanden in het verkeer. Je krijgt meestal een afbeelding te zien waarop de haaientanden zijn afgebeeld en dan moet jij een bepaalde verkeerssituatie inschatten of beoordelen.

Meer over haaientanden in het verkeer

Als je voor de eerste keer de weg op gaat tijdens je rijles, dan zie je al snel haaientanden op de weg staan. Het zijn witte, en soms gele driehoeken, en deze hebben de punt naar onder staan. Je komt ze vaak tegen als je een weg nadert die kruist met een weg waar dat jij dan vandaan komt. Je kunt ook een haaientand bord tegenkomen. Dit is ook wel bekend als het B06 verkeersbord en dat is een driehoekig bord met de punt naar onderen, net zoals de haaientanden. Je kunt haaientanden tegenkomen samen met een bord, maar ook zonder bord. Je moet de regels van de haaientanden goed kennen. Daarom besteden wij daar op deze pagina aandacht aan, zodat je goed bent voorbereid de praktijk kan volgen.

Wat zijn de verkeersregels bij haaientanden op de weg eigenlijk?

Je hebt vast wel eens gehoord van de verkeersregels die horen bij haaientanden. Het gaat erom dat je de regels moet kennen van voorrang verlenen aan het verkeer dat van de weg komt kruisend van jouw weg. Dit kan dus van links als rechts zijn. Je mag de weg gewoon vervolgen als je goed zicht hebt op dat er niets van rechts of links komt. Bij haaientanden MOET je niet stoppen, maar het is wel een waarschuwing. Je wordt dan gewaarschuwd dat er aankomend verkeer kan komen van een kruisende weg, jij moet hier dan voorrang aan verlenen. Heb jij slecht zicht op de kruisende weg? Dan moet je wel stoppen en eerst goed kijken voordat je je weg kunt vervolgen.

De haaientanden gelden voor alle verkeersdeelnemers, alleen niet voor voetgangers. Voor fietsers, motorrijders, auto’s, bromfietsers, tram, ruiters, geleiders van vee etc. gelden de regels van de haaientanden dus wel. Je moet ook als voetganger wel altijd goed uitkijken en zeker als je over wil steken.

Meestal kom je haaientanden tegen bij een rotonde en kruispunt. Ook bij een drie-wegsplitsing kun jij deze tegenkomen. Als je de rotonde op gaat rijden kom je ze vaak tegen, de gelijkwaardig kruispunt is dan namelijk de rotonde en bestuurders die zich op de rotonde bevinden gaan voor.