Militaire Colonne | Alle Regels Omtrent Een Militaire Colonne! Tips & Info

Militaire colonne

Als je deelneemt aan het verkeer kun jij een stoet van militaire voertuigen tegenkomen, dit heet een militaire colonne. Mocht je deze tegenkomen, dan is het van belang dat jij weet welke bijzondere voorrangsregels scooter er dan gelden. Je moet de regels goed onthouden, je komt het niet vaak tegen, maar je moet in het geval dat jij een militaire colonne tegenkomt wel weten wat je moet doen of wat je niet moet doen.

Militaire colonne regels

Er geldt een officiële definitie van een militaire colonne: “een aantal zich achter elkaar bevindende militaire dan wel bij een onderdeel van de rampenbestrijdingsorganisatie in gebruik zijnde motorvoertuigen, onder één commandant, die de door Onze minister in overeenstemming met Onze minister van Defensie vastgestelde herkenningstekens voeren”. Het gaat bij een stoet militaire voertuigen niet altijd over een militaire colonne waarvoor dan de speciale voorrangsregels gelden. Hebben zij geen zichtbare herkenningstekens, dan hoef je geen speciale voorrangsregels te hanteren.

Wat betekenen de militaire colonne vlaggen precies?

Wanneer is een stoet van militaire voertuigen nu een militaire colonne en wanneer niet? Een belangrijke vraag en wij hebben het antwoord voor je. Je kunt ze namelijk herkennen aan de bestemde herkenningstekens. Je hebt twee soorten tekens voor militaire voertuigen en dat zijn de militaire colonne vlaggen en de lichten. Het eerste voertuig van de colonne herken je aan de twee blauwe vlaggen. Deze vlaggen zijn geplaatst aan de linker voorkant en de rechtervoorkant van het voertuig. Alle voertuigen die dan komen hebben één blauwe vlag aan de rechterkant. Het laatste voertuig heeft één vlag aan de rechtervoorkant, alleen is deze groen van kleur.

Over de lichten kan gezegd worden dat het rechter voorlicht van het voertuig vooraan en alle volgende voertuigen, blauw is. Het laatste voertuig heeft een rechter voorlicht wat groen oplicht. De voertuigen in de colonne moeten allemaal groot licht of een dimlicht voeren.

Militaire colonne regels

Iedereen moet zich aan de bestaande verkeersregels houden, ook de militaire colonne. Maar er zijn wel een paar verschillen, want zo hoeft de militaire colonne geen voorrang te verlenen als zij een voetgangersoversteekplaats voorbij rijden of als er een bus bij een halte wil vertrekken. Als de eerste auto van de colonne door een groen stoplicht is gereden, dan mag de rest gewoon volgen. Is het stoplicht dan rood of nog oranje, ook dan mogen zij gewoon doorrijden.

Mag je een militaire colonne doorsnijden? Dit hangt van de situatie af. Gaat het over een gelijkwaardig kruispunt, dan moet je voorrang geven aan de colonne als het eerste voertuig door groen licht is gereden. Ook al zou je zelf op dat moment voor een groen licht staan, de colonne gaat voor. Doorkruisen is dan ook niet toegestaan. Als ze nog niet zijn begonnen met oversteken en hebben zij rood licht en jij groen, dan heb jij voorrang op de militaire colonne. Is er geen sprake van een gelijkwaardig kruispunt, maar rijd je wel op een aangegeven voorrangsweg? Dan geldt hierbij dat jij voorrang hebt op de colonne en mag je hem wel doorkruisen.