Matrixborden| Alle Regels Omtrent Matrixborden! Tips & Info

Matrixborden

Als je op de snelweg rijdt, dan zie je vanzelf matrixborden. Het gaat dan over digitale verkeersborden en daarop staat een groene pijl en soms ook een rood kruis. Ook kan het zijn dat je een getal in km per uur ziet staan. Je moet daarom goed weten wat de matrixborden snelweg betekenen, want dan pas slaag jij voor je scooter theorie examen! Alle matrixborden zijn te vinden op hoge portalen die geplaatst zijn over de hele breedte van de snelweg. Deze werken op stroom en worden dan ook op afstand bediend.

Wat is een Matrixbord in het verkeer precies?

Als je in een file terecht komt op de snelweg, dan worden de matrixborden gebruikt als snelheidsbeperking. Er wordt dan een snelheid aangetoond waar je je aan moet houden. Het is automatische signalering en deze kan tot stand komen door de lussen in het wegdek. Dit zijn meetlussen en die tellen het aantal voertuigen welke langsrijden en meten ook de snelheid die ze hanteren. Aan de hand van de lussen wordt dan opgemerkt wanneer het langskomend verkeer langzamer rijdt en dan wordt de snelheid op de matrixborden aangepast.

Meer over matrixborden advies of verplicht wat is het precies?

Op de matrixborden zie je een snelheid die je op moet volgen in het verkeer. Het is dus geen adviessnelheid matrixbord, maar het is verplicht. Het verkeer wordt gewaarschuwd bijvoorbeeld bij een file of als er sprake is van langzaam rijdend verkeer. Het wordt ook ingezet bij een ongeluk of als er een voorwerp op de weg te vinden is of een ander obstakel.

Is er sprake van een ongeluk, dan zie je een rood kruis boven de matrixborden. De rijstrook is dan tijdelijk afgesloten en daar mag niemand rijden. Je ziet het kruis dan een ruime tijd voor en na de plaats van het ongeval. Hierdoor weet je op tijd wat je moet doen.

Als er sprake is van gladheid of mist, dan kan de snelheid worden aangepast en dat zie je dan ook op de matrixborden. Dit noemen ze een snelheidsdeken. Als je dan toch harder gaat rijden dan de snelheid die is aangegeven, dan houd je je niet aan de regels en ben je in overtreding. Je vormt dan een gevaar voor jezelf en andere weggebruikers en dan kun jij een boete krijgen. Zie jij een groene pijl op de matrixborden? Dan is er niets aan de hand en dan kun je de gewone verkeersregels volgen zoals je leer in onze theorie cursus.