Reactiesnelheid Berekenen | Hoe Werkt Dat? Tips & Info

Reactiesnelheid berekenen

Tijdens het autorijden kun je met bepaalde gevaren te maken krijgen. Dit geldt met name wanneer dat je met een hogere snelheid rijdt. Het is cruciaal om de snelheidsbeperkingen te volgen. Als je op hoge snelheid remt, duurt het langer voordat je stil komt te staan. Ook je reactie om te remmen heeft hier weer invloed op. Je moet daarom goed op de hoogte zijn van de reactiesnelheid.

Reactietijd berekenen doe je zo

Het gaat bij de reactietijd om de tijd welke nodig is om te remweg te berekenen vanaf het moment dat je gevaar hebt opgemerkt. Iedere alerte bestuurder heeft een reactietijd van gemiddeld één seconde. Als je dus 50 km/u rijdt en remt, dan heb je al 15 km afgelegd. Het berekenen van de reactieafstand kan door de snelheid te delen door tien en dan vermenigvuldigen met drie: 50 : 10 = 5 x 3 = 15.

Als je een auto gaat besturen dan komt daar veel bij kijken, denk aan het rijden met een hoge snelheid en op tijd afremmen. Of je snel genoeg stil komt te staan wordt bepaald door je reactiesnelheid. Je moet altijd voldoende afstand houden op de auto voor je, dan heb je namelijk meer tijd om te remmen (botsingen moet je altijd proberen te voorkomen).

Vragen over reactiesnelheid op het theorie examen herkennen

Als je scooter theorie examen moet doen dan komen er verschillende soorten vragen aan bod, ook vragen over de reactiesnelheid. Dit is namelijk van groot belang als je zelf gaat rijden. Je moet daarom goed weten wat is de reactiesnelheid? Hoe kun je deze berekenen? Vragen die ook aan bod komen zijn vragen over de manier waarop je de reactiesnelheid kan beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan alcoholgebruik (dit is nadelig, dan reageer je namelijk later).

Sommige mensen gebruiken medicijnen en ook deze kunnen de reactiesnelheid verminderen. Als je alcohol hebt genuttigd mag je sowieso geen autorijden, dit geldt ook voor sommige soorten medicijnen. Dit staat dan in de bijsluiter vermeld en vaak heeft de arts het ook aan je doorgegeven (of de apotheker). Als je erg moe bent moet je ook geen auto rijden, ook dan is je reactiesnelheid namelijk verminderd.