Onverharde Wegen | Wat Moet je Weten? Regels & Informatie

Onverharde wegen

Als je je rijbewijs wil halen, dan ga je rijlessen nemen en dan rijd je op zowel verharde wegen als onverharde wegen in Nederland. In Nederland kennen we een goede infrastructuur en de meeste wegen bestaan uit beton, baksteen of asfalt. Dit rijdt erg prettig, het is mooi vlak en ook gelijk. Maar je komt met het rijden ook terecht op onverharde wegen, welke regels gelden er dan? De regels zijn dan anders dan op de verharde wegen.

Wat is een onverharde weg precies?

Bij een onverharde weg gaat het over een weg die bestaat uit zand, grind of klei. Deze wegen vind je met name als je in een ruraal gebied gaat rijden, maar eigenlijk kun je het overal tegenkomen. Er gelden op onverharde wegen andere regels dan op de verharde weg. Om te beginnen is de maximumsnelheid lager. Tijdens het rijden op de onverharde weg geeft het aanwezige verkeersbord je alle informatie over de maximumsnelheid.

Waarom mag je niet hard rijden op een onverharde weg? Dit komt omdat de staat van de weg het niet toelaat. Meestal zijn het smalle en hobbelige wegen. Ook het weer heeft invloed op de staat van de weg, zoals wanneer het regent kan er modder ontstaan. Je kunt dan sneller wegglijden. Als het erg droog is krijg je te maken met meer stof en dan heb je vaak minder zicht. Als we dan kijken naar de winter, dan kan de weg bevriezen en dan kun je sneller van de weg glijden. De auto kan op deze wegen ook sneller vies worden en dat heeft ook weer invloed op het rijden zelf.

Welke voorrangsregels gelden op een onverharde weg?

Wie heeft er op een onverharde weg voorrang? Welke voorrangsregels onverharde weg gelden voor jou? Het is van belang om hier alles over te weten. De voorrangsregels die gelden voor onverharde wegen gelden voor jou als je op een onverharde weg rijdt. Je hebt dan geen voorrang op verharde wegen. Als je vanaf een onverharde weg een verharde weg op wil rijden, dan moet je zowel links als rechts voorrang verlenen. Als je een kruispunt op gaat rijden, dan moet je goed kijken naar welke wegen er verhard zijn.

Hoe zit het dan precies? Je moet weten dat het verkeer dat van deze wegen komt voorrang heeft op het verkeer dat van een onverharde weg zal komen. Als het gaat om allemaal onverharde wegen, dan moet je de verkeersregel rechts gaat voor volgen.