Ben je bang dat je zakt voor het praktijkexamen van je b-rijbewijs bij het CBR? Dan kan dat erg nadelig werken voor je prestaties tijdens het praktijkexamen. Zeker als je al een aantal keren bent gezakt en weer opgaat, kan het zijn dat je in een negatieve spiraal zit. Faalangst is heel menselijk. Gelukkig is speciaal voor het rijbewijs- b praktijkexamen ook een faalangstexamen. Overweeg je een faalangstexamen en wil je weten wat het verschil is tussen een normaal examen of een faalangstexamen? Lees het hier.

Waarom een faalangstexamen?

Er zijn meer mensen die kampen met faalangst dan vaak gedacht wordt. Faalangst is helemaal niet zo uitzonderlijk. Zo heeft alleen al in de brugklas 1 op de 10 leerlingen last van een faalangst in een bepaalde mate. Daarnaast komt faalangst ook voor in latere levensjaren. Faalangst werkt vaak verlammend en zorgt dan voor een negatieve invloed op prestaties.

Het CBR erkent dat faalangst invloed heeft op het normale functioneren. Bij wijze van proef is er toen een ‘faalangstexamen’ bedacht. Deze proef bleek echter zo succesvol dat het CBR het faalangstexamen inmiddels in het aanbod heeft toegevoegd voor het behalen van het rijbewijs-b praktijkexamen.

faalangstexamen

Wat is een faalangst-examen?

In het algemeen is een faalangstexamen aangepast voor mensen met faalangst. Daarbij kun je bij aanpassingen denken aan bijvoorbeeld het aanpassen van de locatie, de hoeveelheid tijd en aan manieren om te zorgen voor extra geruststelling. Hoe dat precies wordt vormgegeven bij een faalangstexamen kun je lezen bij onderstaande kopjes.

Verschil van examinator

Een verschil van een normaal examen en een faalangstexamen voor rijbewijs-b is dat de examinator van een faalangstexamen getraind is in het begeleiden van mensen met faalangst. Dat werkt zeer positief voor mensen met faalangst, geeft een rijschool Breda aan.

Grote verschil normaal examen versus faalangstexamen

Wat een faalangstexamen vooral zoveel anders maakt, is de hoeveelheid tijd die er is gereserveerd voor het examen. Je krijgt bij een faalangstexamen 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 voor de examenrit. De rest van de tijd is gereserveerd voor een eventueel rustmoment tussendoor of voor een mogelijke black-out. Dat is als je faalangst hebt een hele geruststelling. 

Nog een verschil

Nog een verschil tussen een normaal examen en een faalangstexamen zijn de kosten voor het examen. Een normaal examen is circa 50 euro goedkoper (2022) dan een faalangstexamen. Echter, voor veel mensen met faalangst zijn die extra kosten meer dan de moeite waard. Nog een keer een examen doen vanwege faalangst is veel duurder.

Faalangst en theorie-examen

Voor het theorie-examen is geen faalangstexamen. Daarentegen is er wel een hele goede manier om faalangst bij een theorie-examen de baas te worden. De beste manier is namelijk om, als je al redelijk wat geoefend hebt voor de theorie, je proefexamens gaat doen voor de theorie. Dit geeft al een goed idee van een examen en je kunt het dus als een simulatie-oefening zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *