Bandenspanning Autotheorie| Wat Moet je Weten? Regels & Informatie

Theorie bandenspanning auto

Als je een auto hebt, dan kun je je veel sneller en eenvoudiger verplaatsen. Maar je moet een auto ook goed bijhouden qua onderhoud. Je moet zo ook de bandenspanning auto controleren. We leggen je daar meer over uit in dit artikel, want de juiste bandenspanning auto is van groot belang, zodat je auto goed op de weg ligt en je de remweg kunt berekenen.

Wat moet je tijdens het auto theorie examen weten over bandenspanning? Nader toegelicht!

De kans is groot dat je tijdens je scooter theorie examen één of meerdere vragen krijgt over de bandenspanning van de auto. Het kan zijn dat je een afbeelding te zien krijgt en daar moet je dan een vraag over beantwoorden.

Groot belang van een goede bandenspanning

Als je veel rijdt dan moet je ook vaker de bandenspanning van de auto controleren. De banden lopen namelijk naar verloop van tijd ook leeg. Als je met de juiste bandenspanning de weg op gaat, dan rijd je zuiniger en dat is ook milieubewust. Je bent hierdoor ook minder geld kwijt aan brandstof. Als de bandenspanning te laag is, dan moet je auto ook meer energie verbruiken. Als de bandenspanning goed is, dan zorgt dat ook voor minder slijtage. Het voordeel hiervan is dat je banden dan ook langer meegaan.

Grip op de weg kan tijdens het rijden afnemen als je bandenspanning te laag of te hoog is. De kans om een klapband te krijgen is groter, maar slippen kan ook gevaarlijk zijn, dit komt ook terug in de module gevaarherkenning. Zorg daarom dat je weet hoeveel bandenspanning je auto moet hebben.

Hoe controleer je de bandenspanning?

Wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto, hangt af van het merk, gewicht en type voertuig. De spanning van de banden wordt meestal in bar uitgedrukt en dat staat voor druk. In je auto heb je vaak een boekje waarin staat welke bandenspanning voor jouw auto goed is. Het kan ook zijn dat het staat in de openingsklep van de tank. Je kunt gelukkig zelf de bandenspanning van de auto goed controleren, dit kan bijvoorbeeld bij een tankstation of garage. Je hebt een speciale bandenspanningsmeter en die zet je dan op het ventiel van de band. Op een scherm zie je dan hoeveel bar de band heeft. Normaal ligt de bandenspanning van de auto tussen de 1.8 en de 3.2 bar.